10 redenen waarom kinderen buiten moeten spelen

Alle kinderen naar buiten!

10 redenen waarom kinderen moeten buitenspelen.

 1. Vrolijke kinderen
  Volgens een Nederlandse studie wordt ruim 80% van de kinderen vrolijk en blij van vrij buitenspelen met andere kinderen. 

  2. Gezonde kinderen
  Een omgeving met veel prikkels daagt kinderen uit tot bewegen. Volgens dezelfde studie werd aangetoond dat kinderen die veel buiten spelen en bewegen meer kans hebben om gezond  op te groeien. Ze lopen relatief minder risico op botbreuken en herstellen sneller bij ziekte. Het kind leert zelf zijn (on)mogelijkheden inschatten en is zodoende minder vaak het slachtoffer van een ongeluk(je).

  3. Minder zwaarlijvige kinderen
  Om gezond en fit op te groeien, moeten kinderen elke dag minimaal één uur tamelijk intensief bewegen en bij het buitenspelletjes doet een kind dat volop. Kinderen die vaker actief buiten spelen hebben daarom ook minder kans op overgewicht.

  4. Kinderen die hun motoriek ontwikkelen
  Spelenderwijs ontwikkelen kinderen ook hun motorische vaardigheden. Er is ook meer gelegenheid om de grenzen te verleggen. Kinderen oefenen hun behendigheid tijdens het rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen, schommelen … Ze leren balanceren, kruipen, ontwijken, afstanden inschatten …

  5. Slimmere kinderen
  Buiten spelen heeft ook een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties. Kinderen die veel (buiten) spelen hebben over het algemeen een betere hersenontwikkeling en een groter leervermogen dan kinderen die dat weinig doen.

Meer redenen lezen waarom kinderen buiten moeten spelen? Lees verder op de pagina nog meer redenen!

 

6. Creatieve kinderen
Tijdens het buiten spelen leren kinderen creatief zijn en ontwikkelen ze hun fantasie. Ze bedenken oplossingen, spelregels en allerlei fantasie-scenario’s.

6. Kinderen met nieuwe vriendjes
Buiten spelende kinderen komen los uit het isolement van de vertrouwde omgeving die de klas en het gezin vormen. Ze maken nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

7. Socialere kinderen
Tijdens het spel komen kinderen in contact met andere kinderen. Samen doen ze een activiteit waarbij ze moeten samenwerken of juist een competitie -spel. Ze leren hoe het voelt om te winnen of te verliezen en hoe zij zelf en anderen daarmee omgaan. Daardoor ontwikkelen ze ook sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn

8. Onderzoekende kinderen
Buiten spelen is in contact komen met de natuur en dat is de ideale omgeving om op onderzoek te gaan. Via het spelen en buiten spelen in het bijzonder ontdekken kinderen hun omgeving en een stukje van de wereld. Ze verleggen niet alleen hun grenzen, ze leren ook heel veel bij. Ze komen in aanraking met verschillende materialen en uiteenlopende omstandigheden.

9. Kinderen met zelfvertrouwen
Buiten kan een kind niet alleen actie ondernemen en exploreren, het doet dat ook op een zelfstandige manier. Het leert er omgaan met een situatie van vrijheid. Door de ervaringen die het opdoet, wordt het zelfstandiger en sociaal vaardiger maar ook meer zelfverzekerd. Als een kind voor het eerst alleen van een heuveltje durft te springen, dan ervaart het een succesgevoel, wat op zijn beurt leidt tot meer zelfvertrouwen. En een kind dat voldoende zelfvertrouwen heeft ontwikkeld, maakt gemakkelijker contact met anderen. Wanneer een omgeving te weinig mogelijkheden biedt om nieuwe ervaringen op te doen, dan ebt de drang om nieuwe dingen te proberen stilaan weg en wordt een kind onzeker.

en als laatste…

10. Waar hebt u zelf de beste herinneringen als kind?