De geboorte van een groen schoolplein

Vroeger wisten we dat melk van een koe kwam, en sla en aardappelen van het land. Vroeger waren de luchten blauw en de winters koud en wit. Spelen met Lego was leuk, en op woensdagmiddag keek je op een zwart-wit TV naar Flipper. Vroeger speelden we ook veel meer buiten. Dat is tegenwoordig wel anders. Jantje beton waarschuwt ons dat onze kids na schooltijd nauwelijks nog buiten spelen.

Daarnaast zien de provinciale waterschappen dat in Nederlandse dorpen en steden steeds de tuinen steeds vaker worden betegeld en straten worden geasfalteerd.Waar een paar jaar geleden het regenwater in de grond werd opgenomen, spoelt het nu rechtstreeks het riool in. Dat riool krijgt tijdens een regenbui steeds meer water te verwerken met als gevolg dat kelders vollopen en toiletten overstromen. Het zal je maar gebeuren.

Menige provincie, de waterschappen en het Prins Bernhard Cultuurfonds reageren op deze vergrijzing: stoeptegels eruit; gras, bomen, struiken, bloemen en groenten erin.

Is het gras echt groener bij de buren?

Waarom zou je een groen schoolplein willen en waar moet je op letten als je een groen schoolplein aanlegt? Bij ons vindt u een antwoord op die vragen. Als Van Ee juichen we het enthousiasme over het inrichten van groene schoolpleinen toe. Daarnaast zijn wij wel degene die heel bewust met u meedenken over hoe we uw groene schoolplein ook beheersbaar kunnen houden. Voor plezier voor nu en later!

Lees meer over groen

Het is inmiddels duidelijk dat groen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld, dat jongens na het spelen op een groen schoolplein beter lesstof kunnen opnemen. Ook ontwikkelen kinderen die op een groen schoolplein spelen hun sociale vaardigheden beter dan kinderen die dat niet doen. Hoe vertalen we die positieve resultaten nu in een concreet schoolplein? Download het eBook en lees alles over groene schoolpleinen.

Provincie Gelderland

Werk je op een basisschool of in het voortgezet onderwijs en wil je aan de slag met het vergroenen van je schoolplein? De provincie Gelderland helpt! Vanaf 1 december 2018 kun je met jouw plan voor een groen schoolplein een subsidieaanvraag indienen. Wil je een schoolpleinplan dat geschikt is voor een subsidieaanvraag? Neem contact op!