Ganzenbord

Opstelling ganzenbord:
elke speler kiest een pion en plaatst deze op de “S”, dit is het startpunt.

Doel ganzenbord:
Het doel van het spel is om zo snel mogelijk exact op de staande gans te eindigen, degene die als
eerste op de gans eindigt is de winnaar van het spel.

Het spel:

Om de beurt wordt er met 1 dobbelsteen gegooid. Er worden evenzoveel stapjes op het speelveld gezet als het aantal ogen dat gegooid is. Jongste deelnemer mag beginnen.

Einde:
De speler die als eerste zijn pion op het vak met de staande gans heeft staan wint het spel. Let hierbij op dat het juiste aantal ogen gegooid moet worden. Indien er teveel wordt gegooid, telt men terug vanaf het vak met de staande gans.

Speciale vakken:

  • Als je op een vakje komt  met een groene stip. “Je hebt extra voer gevonden”, je mag nog een keer gooien en evenzoveel stapjes vooruit zetten als het aantal ogen dat je gegooid hebt.
  • Als je op een vakje komt met een slapende zwaan. “je bent moe van de reis en moet uitrusten”, sla 1 beurt over.
  • Kom je op het vakje met de gevangenis, sla 1 beurt over.
  • Als je op een vakje komt met een rood hart, “je hebt wind in de rug”, ga 4 vakjes vooruit.
  • Stoplicht, Stop altijd op dit vakje en gooi nog een keer, gooi 1 of 2 en sla 1 beurt over, gooi 3 of 4, blijf op het vakje staan en vervolg de volgende beurt je weg, gooi 5 of 6 en je mag je pion 6 vakjes vooruit verplaatsen.
  • Als je op het vakje komt met het rode kruis. “je bent gevangen genomen door een jager en hij zet je in een kooi”, dan ga je terug naar het vakje met de gevangenis, maar je weet te ontsnappen en als je aan de beurt bent mag je vanaf de gevangenis je weg opnieuw vervolgen.
  • Kom je op het vakje met de blauwe cirkel, “je belandt in een put”, maar na 1 beurt overslaan ben je er weer uit geklommen en je kunt je weg vervolgen.